Står du i den situation at du er usikker på om du skal købe en virksomhed eller om du skal nøjes med at købe aktier i en virksomhed, så er denne guide skræddersyet til dig. Her vil vi nemlig fortælle hvordan du bedst værdiansætter en virksomhed, hvordan du vurdere om det er den bedste forretning at købe aktier i en virksomhed, eller i stedet købe en virksomhed og derved stå som ejer af hele virksomheden selv.

Køb aktier i en virksomhed

Når du skal købe aktier i en virksomhed, så vil du blive ejer af en andel af virksomheden. Andelen du bliver ejer af komme helt an på hvor mange aktier i virksomheden du køber. Når du vælger at købe nogle af aktierne der er i en virksomhed, så bliver du normalt ikke den endelige beslutningstager og du vil derfor kun have en stemme i hvilken retning virksomheden skal gå, hvilket både kan være en fordel og en ulempe. Hvis du blot er en passiv investor, der ikke ønsker at involvere dig i virksomhedens aktiviteter, men blot vil have en del af afkastet og hjælpe med finansieringen, så er dette uden tvivl den bedste mulighed, men hvis du gerne vil have medindflydelse, så skal du i stedet overveje at købe virksomheden. Hvis du vil have en guide til at lave aktieinvestering, så kan du læse en guide til aktier her inden du går i gang.

Køb af virksomhed

Hvis du gerne vil stå som ejer af en virksomhed, og være med i driften og beslutningerne i den, så kan du med fordel købe virksomheden. Det kræver naturligvis at du har finansieringen i orden, men er dette intet problem, så er køb af en virksomhed den mulighed der giver dig bedst beslutningskraft og bedste vilkår for at bestemme hvilken retning virksomheden skal gå i.

Men hvordan værdiansætter du en virksomhed? Det vil vi komme med et forslag til her.

Værdiansættelse af virksomhed

Når du skal værdiansætte en virksomhed, så skal du værdiansætte prisen som du mener at den er værd og som sælger af virksomheden også mener er rimelig. Her er der flere måder at vurdere dette på, men en af dem er at sætte prisen efter 12 måneders overskud. Afhængig af hvor gammel virksomheden er og hvor mange år den har haft overskud kan dette variere en smule, men det er en tommelfingerregel som man selv kan twiste lidt på, hvis der f.eks. er uudnyttede potentiale som man kan se kan give en større økonomisk gevinst, så kan sælger argumentere for at prisen skal være højere, og hvis der er nogle større risikoer så kan det være at prisen skal være lavere.

Køb aktier eller virksomhed, hvad skal du vælge?

Det kan være svært at vurdere om du skal købe aktier eller en virksomhed, men hvis du vil købe aktier, så kan du lære om aktier på Stabilokonomi.dk og hvis du vil lære mere om køb af virksomhed og finde potentielle virksomheder, så kan du besøger forsiden af Zebravo hvor du kan finde nogle mulige investeringsmuligheder.