Lad det være sagt med det samme – risikoen for, at din virksomhed bliver ramt af cyberkriminalitet, er større, end du måske lige regner med. Hver dag angribes massevis af danske og udenlandske virksomheder af cyberangreb på kryds og tværs, og i en verden, der stadig bliver mere og mere digital, bliver risikoen for, at der opstår sikkerhedshuller også større.

”Det sker kun for nabovirksomheden”

De fleste virksomhedsejere og -ledere kan måske have en opfattelse af, at risikoen for, at de bliver ramt af cyberkriminalitet, er yderst minimal. Nogle vil måske mene, at deres virksomhed er for lille og anonym til, at den tiltrækker cyberkriminelles opmærksomhed. Andre vil mene, at deres virksomhed har en størrelse og dermed sikkerhedskapacitet indenfor IT, der gør det umuligt for de kriminelle at udøve cyberkriminalitet imod virksomheden.

Desværre tager begge fejl. Der sker adskillige angreb på både store og små virksomheder, og alle typer af virksomheder – både dem, der har styr på IT-sikkerheden og dem, der ikke har – kan stå for skud, når de cyberkriminelle kommer forbi. Og er uheldet først ude, kan det få store konsekvenser for virksomheden; ikke mindst økonomisk.

Konsekvenserne ved cyberkriminalitet

Konsekvenserne er bestemt til at tage at føle på. Hvis du er i tvivl, så spørg blot hos Coop, der tidligere i år måtte lukke 800 svenske dagligvarebutikker, fordi deres kassesystemer ikke var funktionsdygtige. Årsagen hertil var i øvrigt et hackerangreb på deres amerikanske IT-leverandør Kaseya, hvilket også betød, at ikke kun Coop, men op imod 1.500 andre virksomheder også oplevede konsekvenser af angrebet.

Eksemplet illustrerer meget godt, hvor store konsekvenser et hackerangreb kan få for en virksomhed. Tænk blot på den omsætning, der er gået tabt hos Coop som en konsekvens af at tvangslukke 800 dagligvarebutikker. Derudover viser eksemplet også, at selv om virksomhedens egen sikkerhed er tiptop, kan man aldrig vide sig sikker – bristen kan være hos en af de mange IT-leverandører, som virksomhederne bruger.

Hvad kan du gøre?

Uanset hvor meget IT-sikkerhed, du stiller op, vil du aldrig kunne vide dig sikker på, at hackere ikke kan ramme dig. Derfor kan det være en rigtig god at tegne en dansk forsikring mod cyberkriminalitet. Er uheldet ude, er du så i det mindste dækket i forhold til de økonomiske konsekvenser, et cyberangreb kan have. Det betyder ikke, at du så blot kan læne dig tilbage og stoppe med at optimere din IT-sikkerhed. Der vil altid være konsekvenser ved at få ubudne gæster i virksomhedens IT-systemer, men med en forsikring mod cyberkriminalitet behøver du heldigvis ikke at bekymre dig om de økonomiske konsekvenser.